ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΚΕΝΑ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΜΑΘΗΤΗ:ΕΥΚΟΛΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

mathitria-300x160

Η καλή συνεργασία με το δάσκαλο του μικρού μαθητή είναι το Α και το Ω, επισημαίνουν οι ειδικοί εκπαιδευτικοί και οι σχολικοί ψυχολόγοι. Η στενή συνεργασία με το δάσκαλο θα σας βοηθήσει όχι μόνο να κατανοήσετε το λόγο που έχουν δημιουργηθεί αυτά τα κενά, αλλά και να βρείτε το σωστό τρόπο αντιμετώπισης. Έχοντας πάντα ως σύμμαχό σας και οι δύο το ίδιο το παιδί.

Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι να έχουμε μια ανοιχτή επικοινωνία με το παιδί και μια καλή συζήτηση, ώστε να πειστεί το πόσο αναγκαίο είναι η κάλυψη αυτών των κενών.

”Κενά” δε σημαίνει μαθησιακές δυσκολίες

Αν έχετε παρατηρήσει δυσκολία συγκέντρωσης ή κάποια μορφή δυσλεξίας, καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό, ώστε να γίνει ακριβής διάγνωση για τη μορφή της μαθησιακής δυσκολίας και να προτείνουν οι ειδικοί με τη σειρά τους τρόπους ένταξης στο σχολικό πρόγραμμα.

fruits

 

Πρόγραμμα μελέτης

  • Καλή διάθεση και ήρεμο περιβάλλον.
  • Αφήστε τα παιδιά να διαβάσουν μόνα τους, εκτός αν ο δάσκαλος σας έχει υποδείξει για κάποιο συγκεκριμένο λόγο έναν ιδιαίτερο τρόπο μελέτης που χρειάζεται και η δική σας παρουσία.
  • Βάλτε μικρούς εβδομαδιαίους στόχους για τη μελέτη του με γραπτές συμφωνίες μαζί με το παιδί. Οι καλύτερες ώρες για αφομοίωση, σύμφωνα με έρευνες, είναι οι πρωινές ώρες όπου είναι πιο ξεκούραστα και αφομοιώνουν το 90% των γνώσεων. Η μελέτη να διαρκεί σαρανταπέντε λεπτά, το πολύ μία ώρα τη μέρα (για τις μικρές τάξεις).
  • Τα βοηθήματα που υπάρχουν στο εμπόριο θα ήταν χρήσιμα για την κάλυψη μαθημάτων, αλλά και για να κάνουν την όλη μελέτη να μοιάζει περισσότερο με παιχνίδι.

sexarxo

Οι εκπαιδευτικοί προτείνουν

  • Μπορείτε να χαρίσετε στο παιδί σας ένα ημερολόγιο, ώστε να μπορεί να γράφει πώς πέρασε τη μέρα του, τα συναισθήματά του κλπ. Αυτό θα είναι πολύ βοηθητικό στο μάθημα της έκθεσης, στην καλύτερη έκφραση των λόγων αλλά και των συναισθημάτων του.
  • Κάτι που θα το βοηθήσει στους υπολογισμούς και στα μαθηματικά θα ήταν τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ. Αφήστε το να πληρώσει στο ταμείο και να υπολογίσει τα ρέστα.
  • Ενισχύστε τη φαντασία του, την κρίση του αλλά και την έκφραση συναισθημάτων του διαβάζοντας μια ιστορία ή ένα παραμύθι, αφήνοντας όμως το τέλος να το συνεχίσει το ίδιο το παιδί. Μπορείτε να κάνετε ερωτήσεις του τύπου:Τι τέλος θα ήθελες να έχει η ιστορία ή τί θα έκανες εσύ στη θέση του ήρωα;
  • Ένα πολύ καλό παιχνίδι με σκοπό την εξέλιξη του λεξιλογίου του είναι η ΄΄τράπεζα λέξεων΄΄. Φτιάχνεται ένα φάκελο όπου το παιδί θα διαλέγει άγνωστες λέξεις και αφού μαθαίνει την έννοια τους, θα μπορεί να φτιάχνει προτάσεις με αυτές ή ακόμα να ζωγραφίζει εικόνες για να τις αποτυπώσει.
  • Για το μάθημα της γεωγραφίας αλλά και της ιστορίας, ωραίο θα ήταν να αγοράσετε έναν χάρτη και μαζί με το παιδί σας να γνωρίζατε το γεωγραφικό χώρο των διακοπών σας, όπως και τις ιστορικές ή πολιτιστικές αναφορές γι’αυτόν .
  • Τα επιτραπέζια παιχνίδια, επίσης, είναι ένα καλό μέσο που βοηθούν στη γλώσσα, τα μαθηματικά ή τη φυσική με διασκεδαστικό τρόπο.

97535_bg

Αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό, είναι οι στόχοι του παιδιού να μην έχουν να κάνουν μόνο με την πρόοδο του παιδιού στα μαθήματα, αλλά και με τη βελτίωση της συμπεριφοράς και του χαρακτήρα του. Γι’ αυτό, σωστό θα ήταν στην περίπτωση που το παιδί βιώνει κάποιου είδους συναισθηματική πίεση, να το στηρίξουμε και να διατηρήσουμε ανοιχτή επικοινωνία, με διάθεση κατανόησης για να το βοηθήσουμε να εκφραστεί συναισθηματικά. Τέλος, καλό θα ήταν και εμείς οι γονείς να μην εθελοτυφλούμε στο μαθησιακό πρόβλημα και να είμαστε ανοιχτοί για οποιαδήποτε συνεργασία με το δάσκαλο ή τον ειδικό, για την καλύτερη αντιμετώπιση του θέματος.