Επιστημονικοί Συνεργάτες

Μία πλήρης ομάδα εξειδικευμένων επιστημόνων συνεργάζεται, αναλύει και σχεδιάζει τα εκπαιδευτικά προγράμματα.Διαβάστε Περισσότερα


Κατ' οίκον Διδασκαλία

Το κέντρο μας σε ειδικές περιπτώσεις παρέχει υπηρεσίες κατ’ οίκον από ειδικευμένο προσωπικό που έχει εκπαιδευτεί και εργαστεί σε προγράμματα παρέμβασης στο σπίτι.
Διαβάστε Περισσότερα


Θερινό "Σχολείο"

Τα προγράμματά ξεκινούν από τις 15 Ιουνίου έως και τις 31 Ιουλίου με καθημερινή απασχόληση (εκτός Σαβ/κου) από τις 08:00 π.μ. έως τις 14:00 μ.μ.
Διαβάστε Περισσότερα


Άρθρα

Διαβάστε τα Άρθρα μας.Διαβάστε Περισσότερα

Συνεργαζόμαστε με όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία


Το παιδί μου δεν θέλει να κάνει μπάνιο

Κάντε συμβιβασμούς σχετικά με την ώρα και τον χώρο της καθαριότητας

Προσπαθήστε να συμβιβαστείτε με το παιδί σας για τα ζητήματα του χώρου όπου του αλλάζετε τις πάνες (στον καναπέ ή όρθιο) ή για την ώρα που το πλένετε. Να είστε ελαστικοί, έτσι ώστε το παιδί σας να μην αναγκαστεί να χάσει μια αγαπημένη του δραστηριότητα, μόνο και μόνο επειδή θέλετε να το πλύνετε μια συγκεκριμένη ώρα.

Αφήστε το να συμμετάσχει στη διαδικασία

Βοηθήστε το παιδί σας να παίξει ενεργό ρόλο στη διαδικασία του μπάνιου ή της αλλαγής της πάνας. Ζητήστε του να σας φέρει ό, τι μπορεί να κουβαλήσει (ανάλογα με την ηλικία, το επίπεδο δεξιοτήτων και την ικανότητά του να υπακούει σε οδηγίες). Αφήστε το να διαλέξει ένα αγαπημένο παιχνίδι ή μια αγαπημένη πετσέτα για παράδειγμα, για να το κάνετε να νιώσει πως έχει κάποιον έλεγχο στη διαδικασία του μπάνιου.

Προετοιμάστε το

Ενημερώστε το από πριν ότι πρόκειται να το κάνετε μπάνιο, έτσι ώστε να μειώσετε τη σφοδρότητα της μετάβασης από το παιχνίδι στην καθαριότητα. Πείτε του: «Όταν χτυπήσει το ρολόι, σημαίνει ότι είναι ώρα για την μπανιέρα» ή «Σε μερικά λεπτά θα αλλάξουμε την πάνα σου» ή «Μόλις τελειώσουμε το βιβλίο αυτό, θα είναι ώρα για το μπάνιο σου».

Συγκεντρώστε ό, τι χρειάζεστε προτού ξεκινήσετε

Αν το παιδί σας είναι πολύ μικρό για να σας βοηθήσει στην προετοιμασία, σιγουρευτείτε ότι έχετε έτοιμο ό, τι θα χρειαστείτε πριν ξεκινήσετε το μπάνιο του. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγετε άσκοπες καθυστερήσεις και μειώνετε στο ελάχιστο τον εκνευρισμό και για τις δύο πλευρές.

Να έχετε θετική στάση

Το παιδί σας θα αντιληφθεί αμέσως τον τόνο της φωνής σας, αν του αναγγείλετε ότι έφτασε η ώρα του μπάνιου σαν να επρόκειτο για κάτι ιδιαίτερα σοβαρό. Αν ακούγεστε ανήσυχοι ή αγχωμένοι, του μεταδίδετε το μήνυμα ότι αυτό που το περιμένει πρέπει να είναι τόσο τρομερό όσο φαντάζεται. Η στάση σας είναι μεταδοτική, γι’ αυτό λοιπόν φροντίστε να είναι αυτή που θέλετε να μιμηθεί το παιδί σας.

Πώς να λύσετε το πρόβλημα

Παραμείνετε ήρεμοι και αγνοήστε τη φασαρία

Η ήρεμη διάθεση είναι μεταδοτική σε κάθε συναναστροφή με το παιδί σας, όταν αυτό είναι αναστατωμένο. Αν δεν δώσετε σημασία στη φασαρία που κάνει, θα μάθει ότι με τη φασαρία δεν έχει καμιά δύναμη πάνω σας. Και αυτό ακριβώς είναι που θέλει όταν αντιστέκεται στην καθαριότητα. Πείτε στον εαυτό σας: «Ξέρω πως το παιδί μου χρειάζεται αλλαγή πάνας ή μπάνιο. Αν δεν δώσω σημασία στις φωνές του, θα κάνω αυτό που πρέπει να κάνω γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά.

Διασκεδάστε το

Αποσπάστε την προσοχή του μιλώντας, παίζοντας, λέγοντάς του ποιηματάκια ή τραγουδάκια. Προτείνετέ του να τραγουδήσει μαζί σας ή πείτε του: «Για να δούμε, μπορεί να βουλιάξει το βαρκάκι;». Αν το παιδί σας είναι πολύ μικρό για να συμμετάσχει, αρκεστείτε στον μονόλογο.

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να βοηθήσει και επαινέστε το

Ζητήστε του να πλύνει μόνο του την κοιλιά του, να τριφτεί με σαπούνι ή να ανοίξει των πάνα (αν ο χρόνος το επιτρέπει), έτσι ώστε να του δώσετε την αίσθηση ότι συμμετέχει και ότι ασκεί κάποιον έλεγχο πάνω στην προσωπική του υγιεινή. Επαινείτε ακόμα και το παραμικρό σημάδι συνεργασίας εκ μέρους του και παροτρύνετέ το να συνεχίσει. Όσο περισσότερο το επιβραβεύετε, επειδή συμπεριφέρεται όπως θα θέλατε, τόσο συχνότερα θα επαναλαμβάνει την καλή συμπεριφορά του, για να κερδίσει την επιβράβευσή σας. Πείτε του: «Τι ωραία που βάζεις το σαμπουάν στα μαλλιά σου» ή «Τι ωραία που κάθεσαι στην μπανιέρα» ή ακόμα «Μπράβο που ξάπλωσες τόσο ήσυχα για να σου αλλάξω πάνα».

Εφαρμόστε έναν κανόνα

Πληροφορήστε το παιδί σας ότι μόλις κάνει κάτι που πρέπει (μπάνιο, για παράδειγμα), μπορεί να ασχοληθεί με κάτι που του αρέσει (να διαβάσετε μια ιστορία). Πείτε: «Μόλις τελειώσουμε το μπάνιο, θα διαβάσουμε μια ιστορία» ή «Μόλις τελειώσουμε, τότε μπορείς να παίξεις».

Να ολοκληρώνετε ό, τι έχετε ξεκινήσει

Δείξτε αποφασιστικότητα στην ολοκλήρωση της διαδικασίας καθαρισμού παρά τις κλοτσιές, τα κλάματα και τις φωνές. Όταν βλέπει το παιδί σας ότι όλα αυτά δεν πρόκειται να σας εμποδίσουν να το καθαρίσετε, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να καταλάβει ότι θα τελειώσετε γρηγορότερα αν προβάλει λιγότερη αντίσταση.

Επαινέστε το μόλις τελειώσετε

Πείτε του πόσο όμορφο είναι και πόσο ωραία μυρίζει. Ζητήστε του να κοιταχτεί στον καθρέφτη, αυτό θα του θυμίσει τον λόγο που είναι απαραίτητο το μπάνιο και η αλλαγή πάνας. Αν μάθει να είναι περήφανο για την εμφάνισή του, θα θεωρήσει προτεραιότητα την καθαριότητα.

Τι δεν πρέπει να κάνετε

Μην απαιτείτε την συνεργασία του

Μόνο και μόνο επειδή το απαιτείτε από το παιδί σας να μείνει ήσυχο όσο του αλλάζετε πάνα, δεν σημαίνει και ότι θα σας υπακούσει. Το μόνο που θα καταφέρετε, αν το παίξετε σκληροί, θα είναι να μάθει και το ίδιο να το παίζει σκληρό.

Μην κάνετε επώδυνη τη διαδικασία της καθαριότητας

Προσπαθήστε να κάνετε τη διαδικασία της καθαριότητας όσο πιο ευχάριστη γίνεται. Έχετε πρόχειρες πετσέτες για να σκουπίζει τα μάτια του, φέρτε το νερό στη θερμοκρασία που πρέπει, τυλίξτε το μ’ ένα μπουρνούζι μόλις τελειώσετε κτλ.

Μην αποφεύγετε την καθαριότητα

Το γεγονός ότι το παιδί σας αντιστέκεται, δε σημαίνει ότι πρέπει να υποχωρήσετε. Η αντίσταση στο πρόγραμμα καθαριότητας μπορεί να καταπολεμηθεί με την επιμονή, την εξάσκηση και την υπομονή.

Επικοινωνία

Στοιχεία Επικοινωνίας